Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunt u subsidie aanvragen voor glasisolatie, kozijnen en deuren. Dat kan als u eigenaar bent van een koopwoning en deze woning uw hoofdverblijf is.
Eén of meerdere isolatiemaatregelen
In 2023 kunt u ook subsidie aanvragen voor één isolatiemaatregel. Deze isolatiemaatregel mag al vanaf 2 april 2022 zijn aangebracht. Bent u van plan één of meerdere isolatiemaatregel(en) op een ander moment te nemen? Of wilt u een isolatiemaatregel combineren met een warmtepomp, zonneboiler, of aansluiting op een warmtenet? Laat die maatregel(en) dan binnen 24 maanden uitvoeren na het uitvoeren van de eerste maatregel. U mist anders een verdubbeling van het subsidiebedrag op de genomen isolatiemaatregel(en).
Kozijnen tellen ook mee
Met ingang van 2023 wordt het glasoppervlakte anders berekend dan voorheen. Het glas moet vanuit de binnenkant van de woning of het gebouw gemeten worden, de zogenaamde binnenwerkse maat. Het kozijn wordt daarin meegenomen, dat betekent dat het kozijn dus meetelt voor het subsidiebedrag per m2. Dit maakt het nog aantrekkelijker om de huidige kozijnen te vervangen. Het is een duurzame investering die zich direct terug laat betalen in de vorm van een subsidie en die over de lange termijn veel energieverbruik en dus kosten gaat besparen.
Glasisolatie, kozijnen en deuren
Voorwaarden Triple glas
- U geeft alleen het aantal m2 op die oude ramen, panelen of deuren vervangen. Glas wat bijvoorbeeld is geplaatst in een raam waar eerder een gevel zat komt niet in aanmerking.
- De isolatiewaarde (U-waarde) voor het Triple-glas is maximaal 0,7 W/m2K.
- Bij de toepassing van Triple glas moet u verplicht ook de kozijnen vervangen door isolerende kozijnen met een Uf-waarde van maximaal 1,5 W/m2K.
- Als u heeft geïnvesteerd in HR++ glas, Triple glas, isolerende panelen en deuren dan geldt dit als één maatregel. De oppervlaktes worden bij elkaar opgeteld in het aanvraagformulier om te bepalen of u aan de oppervlakte-eisen voldoet.
- Het minimaal geïsoleerde oppervlak bedraagt 8 m2. Het oppervlak van het Triple glas telt hierin mee. U mag maar één keer subsidie aanvragen voor glasisolatie. Als u bijvoorbeeld eerst subsidie hebt gekregen voor Triple glas voor de benedenetage en voorgevel van uw woning en later subsidie aanvraagt voor HR++ glas voor de bovenetage en achtergevel, dan wijzen we de laatste aanvraag af. U kunt dan beter voor alle glasmaatregelen die u binnen 24 maanden neemt subsidie aanvragen in één aanvraag. De aanvraag moet u dan wel binnen 24 maanden na installatie van de eerste glasmaatregel indienen.
- Als het geïsoleerde oppervlak, inclusief het Triple glas, meer dan 45 m2 is dan brengen we het subsidiebedrag automatisch terug tot het maximale aantal van 45 m2 waarvoor u subsidie kunt krijgen. Zie hiervoor ook onderstaande tabel.
Voorwaarden HR++ glas
- U geeft alleen het aantal m2 op die oude ramen, panelen of deuren vervangen. Glas wat bijvoorbeeld is geplaatst in een raam waar eerder een gevel zat komt niet in aanmerking.
- De isolatiewaarde van het HR++ glas (U-waarde) is maximaal 1,2 W/m2K nodig.
- U mag maar één keer subsidie aanvragen voor glasisolatie. Als u bijvoorbeeld eerst subsidie hebt gekregen voor HR++ glas voor de benedenetage en voorgevel van uw woning en later subsidie aanvraagt voor HR++ glas voor de bovenetage en achtergevel, dan wordt de laatste aanvraag afgewezen.
- Als u heeft geïnvesteerd in HR++ glas, Triple glas, isolerende panelen en deuren dan geldt dit als één maatregel. De oppervlaktes worden bij elkaar opgeteld in het aanvraagformulier om te bepalen of u aan de oppervlakte-eisen voldoet
- Het minimaal geïsoleerde oppervlak bedraagt 8 m2. Het oppervlak van het HR++ glas telt hierin mee.
- Als het geïsoleerde oppervlak, inclusief het HR++ glas, meer dan 45 m2 is dan brengen we het subsidiebedrag automatisch terug tot het maximale aantal van 45 m2 waarvoor u subsidie kunt krijgen. Zie hiervoor ook onderstaande tabel.
Voorwaarden Isolerend paneel in kozijn
- U krijgt alleen subsidie voor een isolerend paneel in een kozijn als u ook HR++-glas of Triple glas heeft laten aanbrengen.
- U kunt bij HR++ glas en Triple glas een isolerend paneel toepassen met een lage isolatiewaarde (Ud-waarde) van maximaal 1.2 W/m2K of met een hoge isolatiewaarde van maximaal 0,7 W/m2K.
- Past u een isolerend paneel in een kozijn toe met de hoge isolatiewaarde van maximaal 0,7 W/m2K dan moet u een verklaring van het bouwbedrijf meesturen om dit aan te tonen. U krijgt dan het hogere subsidiebedrag voor Triple glas.
- Als u heeft geïnvesteerd in HR++ glas, Triple glas, isolerende panelen en deuren dan geldt dit als één maatregel. De oppervlaktes worden bij elkaar opgeteld in het aanvraagformulier om te bepalen of u aan de oppervlakte-eisen voldoet. Het minimaal geïsoleerde oppervlak bedraagt 8 m2. Het oppervlak van het isolerende paneel telt hierin mee.
- Als het geïsoleerde oppervlak, inclusief het paneel, meer dan 45 m2 is dan brengen we het subsidiebedrag automatisch terug tot het maximale aantal van 45 m2 waarvoor u subsidie kunt krijgen. Zie hiervoor ook onderstaande tabel.
Voorwaarden isolerende deur
- U krijgt alleen subsidie voor een isolerende deur als u ook HR++-glas of Triple glas heeft laten aanbrengen.
- U kunt bij HR++ glas en Triple glas een isolerende deur toepassen met een lage isolatiewaarde (Ud-waarde) van maximaal 1.5 W/m2K of met een hoge isolatiewaarde van maximaal 1,0 W/m2K.
- Past u een isolerende deur toe met de hoge isolatiewaarde van maximaal 1,0 W/m2K dan moet u een verklaring van het bouwbedrijf meesturen om dit aan te tonen. U krijgt dan het hogere susidie bedrag voor het Triple glas.
- Als u heeft geïnvesteerd in HR++ glas, Triple glas, isolerende panelen en deuren dan geldt dit als één maatregel. De oppervlaktes worden bij elkaar opgeteld in ons aanvraagformulier om te bepalen of u aan de oppervlakte-eisen voldoet. Het minimaal geïsoleerde oppervlak bedraagt 8 m2. Het oppervlak van de isolerende deur telt hierin mee.
- Als het geïsoleerde oppervlak, inclusief de deur, meer dan 45 m2 is dan brengen we het subsidiebedrag automatisch terug tot het maximale aantal van 45 m2 waarvoor u subsidie kunt krijgen. Zie hiervoor ook onderstaande tabel.
Subsidiebedragen per m2
Voor actuele subsidiebedragen verwijzen wij u naar de website van de RVO ISDE.
Voorkom teleurstellingen
Vraag geen subsidie aan voor isolatiemaatregelen als het gaat om een vergroting van het woonoppervlak of de wooninhoud van uw woning gaat. Bijvoorbeeld zoiets als een aanbouw, nieuwe verdieping, nieuwe dakkapel of het betrekken van een aan- of inpandige garage of een schuur. De subsidie geldt echt alleen voor de maatregelen voor uw woning met de afmetingen van voordat u begint met aan- en/of verbouwen.
Isolatiemaatregelen moeten geïnstalleerd worden in een woning met een bouwjaar van voor 1 januari 2019. Tenzij u kunt aantonen dat de omgevingsvergunning van het bouwwerk voor 1 juli 2018 is aangevraagd.
Wilt u graag een advies gesprek?
Neem contact op
053-203 21 99
info@renototaalbouw.nl
Gerelateerde Berichten
Is uw woning toe aan een renovatie?
Gaat u uw woning renoveren? Denk dan ook eens aan kunststofkozijnen deze dragen namelijk bij aan de opwaardering en verduurzaming...
Schüco Living Variant
Aansprekend designDe SCHÜCO Living Variant serie kent door de verdiept liggende vormgeving een luxe uitstraling.De nauwelijks zichtbare zwarte dichtingen van...
Direct lager energieverbruik
De sterke isolatie van de Schüco kozijnen leidt direct tot een lager energieverbruik. Dit verlaagt niet alleen uw verwarmingskosten, maar...
Design, comfort, veiligheid en duurzaamheid in één
Gaat u renoveren, verbouwen, of een nieuw huis ontwerpen? Dan is dat een uitgelezen moment om bewust te kiezen voor...